Bij verkoop van uw huidige woning wordt uit de opbrengst eerst de hypotheek afgelost. Als u daarna nog geld overhoudt is er sprake van overwaarde.

Voorbeeld overwaarde:

Verkoopprijs van uw woning: € 250.000

Aflossing van uw hypotheek: € 200.000 -/-

Overwaarde van uw woning: € 50.000

Bijleenregeling

Als u een volgende woning koopt, krijgt u te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. U moet dan de overwaarde gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Anders heeft u over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek. Aan de hand van een aantal situaties laten wij zien hoe dit werkt. We gebruiken hiervoor de getallen uit ons voorbeeld.

Duurdere woning Goedkopere woning Verbouwing Overwaarde niet gebruiken
Aankoop woning € 300.000 Aankoop woning € 200.000 Aankoop woning € 250.000 Aankoop woning € 250.000
Overwaarde van vorige woning € 50.000 Overwaarde van vorige woning € 50.000 Kosten verbouwing van woning € 50.000 Nieuwe hypotheek met renteaftrek € 200.000
Max. hypotheek met renteaftrek € 250.000 Max. hypotheek met renteaftrek € 150.000 Max. hypotheek met renteaftrek € 250.000 Nieuwe hypotheek zonder renteaftrek € 50.000

Tijdelijk huren

Gaat u tijdelijk huren, dan blijft de overwaarde van € 50.000 gedurende 3 jaar staan. Bent u dus binnen 3 jaar weer eigenaar van een andere eigen woning, dan zult u de overwaarde alsnog moeten inbrengen. Na 3 jaar vervalt deze verplichting en kunt u de vervolgens gekochte woning weer volledig financieren met renteaftrek.

Eerst kopen dan verkopen

Is uw oude woning nog niet verkocht? Dan kunt u nog niet bij de overwaarde. Als u onvoldoende eigen geld heeft, dan heeft u een overbruggingskrediet nodig. De overwaarde krijgt u namelijk pas in handen als de oude woning is verkocht en betaald.

Renteaftrek

U betaalt rente over het overbruggingskrediet. Deze rente is fiscaal aftrekbaar, zolang het krediet is afgesloten voor de aankoop van uw volgende eigen woning. Met de overwaarde lost u eerst uw overbruggingskrediet af. Dat zal de geldverstrekker ook van u verlangen. Blijft er na de aflossing nog overwaarde over? Dan doet u er goed aan met dit bedrag de hypotheek op uw nieuwe woning te verlagen. Anders heeft u voor dat gedeelte geen recht op renteaftrek.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen in uw situatie? Neem dan contact met ons op!